BeReal - Konkurencija Instagramu?

Nekoliko mjeseci unazad, mogli ste primjetiti da se na Google Play i App Store-u među top društvenim aplikacijama nalazi “BeReal”.

Šta je BeReal?
-BeReal je francuska društvena mreža koju su osnovali Alexis Barreyat i Kevin Perreau. Prvi put je predstavljena tržištu 2020. godine.

Koncept
-Korisnici svaki dan dobijaju vremenski okvir od 2 minuta da otključaju telefon, pokrenu aplikaciju i naprave selfie. Istovremeno zadnja kamera uslika vaše okruženje. Kao što sama notifikacija glasi “Time to BeReal” izdvaja ovu aplikaciju od društvenih mreža na koje smo navikli time što 100% znamo da nije bilo obrade slika i da objave predstavljaju realnost. Ni u jednom trenutku ne možete znati kada ćete dobiti notifikaciju. Iz kompanije tvrde kako nije nasumična, ali algoritam zadržavaju za sebe.

Photo: BeReal

UI / UX
-Interfejs aplikacije na prvu izgleda veoma jednostavno. Stvar je u tome što se možete navići veoma brzo na korištenje iste tako da je to vjerovatno dobar izbor developera.
Za razliku od drugih popularnih aplikacija, BeReal ne nudi mnogo izbora filtera niti neki drugi način uređivanja fotografija.

Aplikacija trenutno nema nikakav način monetizacije, ali to je nešto što viđamo na gotovo svim novim projektima. Biće zanimljivo pratiti koliko će se korisnika odlučiti za ovaj pristup socijalizacije.