Ovo je civilizovano mesto za javnu diskusiju

Molimo da se prema ovom diskusionom forumu odnosite s istim poštovanjem kao prema javnom parku. I mi smo zajednički resurs zajednice — mjesto za razmjenu vještina, znanja i interesovanja kroz kontinuirani razgovor.

Ovo nisu stroga pravila. One su smjernice koje pomažu ljudskom prosuđivanju naše zajednice i održavaju ovo ljubazno, prijateljsko mjesto za civilizirani javni diskurs.

Poboljšajte diskusiju

Pomozite nam da ovo učinimo odličnim mjestom za diskusiju tako što ćete uvijek dodati nešto pozitivno u diskusiju, ma koliko malo. Ako niste sigurni da vaša objava doprinosi razgovoru, razmislite šta želite da kažete i pokušajte ponovo kasnije.

Jedan od načina da se poboljša diskusija je otkrivanje onih koji se već dešavaju. Provedite vrijeme pretražujući teme ovdje prije nego što odgovorite ili započnete svoje, i imat ćete veće šanse da upoznate druge koji dijele vaša interesovanja.

Teme o kojima se ovdje raspravlja bitne su za nas i želimo da se ponašate kao da su i vama važne. Poštujte teme i ljude koji o njima razgovaraju, čak i ako se ne slažete sa nekim od onoga što je rečeno.

Budite složni, čak i kada se ne slažete

Možda biste željeli odgovoriti neslaganjem. To je u redu. Ali zapamtite da kritizirate ideje, a ne ljude. Molimo izbjegavajte:

 • Prozivanje

 • Odgovaranje na ton posta umjesto na njegov stvarni sadržaj

Umjesto toga, pružite promišljene uvide koji poboljšavaju razgovor

Vaše učešće se računa

Razgovori koje imamo ovdje daju ton svakom novom dolasku. Pomozite nam da utičemo na budućnost ove zajednice tako što ćete odlučiti da učestvujete u diskusijama koje čine ovaj forum zanimljivim mestom — i izbjegavanje onih koji to ne čine.

Discourse pruža alate koji omogućavaju zajednici da zajednički identifikuje najbolje (i najgore) doprinose: oznake, lajkove, zastavice, odgovore, uređivanja, gledanje, isključivanje zvuka i tako dalje. Koristite ove alate da poboljšate svoje, ali i svačije iskustvo.

Ostavimo našu zajednicu boljom nego što smo je našli.

Ako vidite problem, označite ga

Moderatori imaju posebna ovlaštenja; oni su odgovorni za ovaj forum. Ali i ti si. Uz vašu pomoć, moderatori mogu biti fasilitatori zajednice, a ne samo redari ili policija.

Kada vidite loše ponašanje, ne odgovarajte. Odgovaranje podstiče loše ponašanje tako što to priznaje, troši vašu energiju i gubi svačije vrijeme. Samo ga prijavite. Ako se nakupi dovoljno oznaka, akcija će biti poduzeta, bilo automatski ili intervencijom moderatora.

Kako bi održali našu zajednicu, moderatori zadržavaju pravo ukloniti bilo koji sadržaj i bilo koji korisnički račun iz bilo kojeg razloga u bilo koje vrijeme. Moderatori ne pregledaju nove postove; moderatori i operateri sajta ne preuzimaju odgovornost za bilo kakav sadržaj koji je objavila zajednica.

Uvijek budi civilan

Ništa ne sabotira zdrav razgovor kao nepristojnost:

 • Budite uljudni. Nemojte objavljivati ništa što bi razumna osoba smatrala uvredljivim, uvredljivim ili govorom mržnje.
 • Održavajte ga čistim. Ne objavljujte ništa opsceno ili seksualno eksplicitno.
 • Poštujte jedni druge. Nemojte nikoga uznemiravati ili tugovati, lažno predstavljati ljude ili otkrivati njihove privatne podatke.
 • Poštujte naš forum. Nemojte slati neželjenu poštu ili na drugi način vandalizirati forum.

Ovo nisu konkretni termini sa preciznim definicijama — izbjegavajte čak i pojavu bilo koje od ovih stvari. Ako niste sigurni, zapitajte se kako biste se osjećali da je vaša objava istaknuta na naslovnoj stranici glavne web stranice s vijestima.

Ovo je javni forum, a pretraživači indeksiraju ove diskusije. Čuvajte jezik, veze i slike sigurnim za porodicu i prijatelje.

Držite ga urednim

Potrudite se da stvari postavite na pravo mjesto, tako da možemo provesti više vremena razgovarajući i manje čisteći. dakle:

 • Ne započinjite temu u pogrešnoj kategoriji; pročitajte definicije kategorija.
 • Nemojte ukrštati istu stvar u više tema.
 • Ne objavljujte odgovore bez sadržaja.
 • Nemojte preusmjeravati temu mijenjajući je usred toka.
 • Ne potpisujte svoje postove — uz svaku objavu su priložene informacije o vašem profilu.

Umjesto da objavljujete “+1” ili “Slažem se”, koristite dugme Like. Umjesto da postojeću temu odvedete u radikalno drugom smjeru, koristite Odgovori kao povezanu temu.

Objavljujte samo svoje vlastite stvari

Ne smijete objavljivati ništa digitalno što pripada nekom drugom bez dozvole. Ne smijete objavljivati opise, linkove ili metode za krađu nečijeg intelektualnog vlasništva (softver, video, audio, slike) ili za kršenje bilo kojeg drugog zakona.

Powered by You

Ovom web lokacijom upravljaju vaše ljubazno lokalno osoblje i vi, zajednica. Ako imate dodatnih pitanja o tome kako bi stvari ovdje trebale funkcionirati, otvorite novu temu u kategoriji povratnih informacija o web lokaciji i hajde da razgovaramo! Ako postoji kritičan ili hitan problem koji se ne može riješiti meta temom ili zastavicom, kontaktirajte nas putem stranice osoblja.

Uslovi korištenja

Da, legalizam je dosadan, ali moramo se zaštititi – i dalje, vi i vaši podaci – protiv neprijateljskih ljudi. Imamo Uslove korištenja koji opisuju vaše (i naše) ponašanje i prava u vezi sa sadržajem, privatnošću i zakonima. Da biste koristili ovu uslugu, morate pristati da se pridržavate naših TOS.